İlk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıkan lazer yazıcılar, günümüzde en çok kullanılan baskı teknolojileri arasında yer alıyor. Bu makalemizde Lazer yazıcı nedir? Lazer yazıcılar nasıl çalışır? Lazer yazıcılar ile tanklı yazıcılar arasındaki farklar nelerdir? Gibi soruları yanıtlayacağız.
Lazer Yazıcı Nedir?
Bilinen ilk baskı teknolojisi, tahta bloklar ile kâğıt yerine kumaş kullanılarak icat edildi. 220 yılında Çin’de icat edilen teknoloji, 15. yüzyılda Johannes Gutenberg’in matbaa keşfiyle birlikte bir üst seviyeye çıkarıldı. Lazer yazıcıların icadı sonrasında baskı teknolojilerinde yeni bir çağ açıldı.
Lazer yazıcılar, kartuşlu modellerden farklı olarak parlak ve kaygan yüzeylerde de baskı alabilme özelliğine sahiptir. Darbesiz baskı teknolojisi olarak da adlandırılan lazer yazıcılar, kartuşlu ve şerit yazıcıların aksine kâğıda doğrudan temas etmez.
Ev ve ofis kullanımına uygun olan lazer yazıcıların büyük çoğunluğu, günümüzde Wi-Fi teknolojisi ile kullanıcılara sunuluyor. Kartuşlu yazıcılarda da olduğu gibi lazer yazıcıların hem renkli hem de siyah/beyaz versiyonları mevcut. Sadece siyah/beyaz çıktı almak için kullanılan yazıcılar mono lazer yazıcı adı veriliyor. Color lazer yazıcılar ile renkli çıktı alınabiliyor.
Maliyet, mono ve color lazer yazıcılar arasındaki en büyük farklardan biridir. Aynı üreticilerin aynı segmentteki mono ve color modellerini karşılaştırdığımızda, mono yazıcıların color muadillerine göre çok daha ucuz olduğunu ve bu da onları daha uygun maliyetli bir yatırım haline getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Lazer Yazıcılar Nasıl Çalışır?
Yazdırma işlemi başladığında lazer ışını, elektrik yüklerini kullanarak toz mürekkep türü olan toner tozunu kâğıda aktarır. Tambur üzerindeki görüntünün ısı ve basınç ile kâğıda yapışmasını sağlayan lazer teknolojisi, tonerli yazıcıların temelini oluşturur.
Bilinenin aksine, lazer aslında görüntüleri kâğıda direkt olarak yakmaz. Bunun yerine, kâğıt yazıcıdan geçerken lazer ışını, fotoreseptör adı verilen silindirik bir drum yüzeyinde ateşlenir. Drum, lazer ışınının çarptığı alanlarda tersine dönen bir elektrik yüküne (pozitif) sahiptir. Lazer ışını, drum içerisinde belirli alanlarındaki yükü tersine çevirerek, desenleri (metin ve resimler gibi) fotoreseptöre yazdırır. İşlem sonrasında toner tozları kağıda kalıcı olarak yapışır.
Modern bir lazer yazıcı 6 ana bileşenden oluşur. Baskı kalitesini etkileyen bileşenlerin teknik özellikleri, marka ve modele göre değişiklik gösterebilir.
Güç kaynağı (Power supply): Drum için yüksek voltaj gerekmektedir. Güç kaynağı, AC akımını transfer işlemi için gerekli olan voltajı sağlar.
Işığa duyarlı drum (Photosensitive drum): Drum ünitesinin rolü, pozitif yüklü toner parçacıklarını kendi yüzeyine çekmektir. Bunu gerçekleştirmek için lazer yazıcılarda genellikle yüksek voltaj taşıyan bir korona teli kullanır. Drum yeterince statik elektrikle yüklendikten sonra, lazer ışını drum yüzeyine aktarılır.
Toner kartuşu (Toner cartridges): Lazer yazıcılar, toner tozu olarak bilinen toz halindeki mikroskobik mürekkep parçacıklarını kullanır. Fuzer ünitesi tarafından ısıtıldığında, toner erir ve basınç altında kâğıt liflerine kaynaşmasını sağlar. Mürekkep püskürtmeli kartuşlar gibi toner de en yaygın olarak CMYK renklerinde kullanılır. Bu renkler uygun karışım oranlarıyla herhangi bir renk paletini yeniden oluşturabilir.
Korona teli (Corona wire): Birincil korona teli, drum ünitesinin toner parçacıklarını yüzeyine çekebilmesi için drum ünitesini pozitif yük ile şarj etmekten sorumludur. Kâğıdı negatif yük ile şarj etmek ve toner parçacıklarını tambur yüzeyinden kâğıda çekmek için diğer korona teline negatif bir yük verilir. Bu tellerin her ikisi de yeterli şarj oluşturmak için yüksek voltaja ihtiyaç duyar, bu yüksek voltajlı güç kaynağı tarafından sağlanır.
Kaynaştırıcı ünite (Fuser unit): Fuser unit olarak bilinen kaynaştırıcı ünite, toner parçacıklarını kâğıda fiziksel olarak yapıştırmak için kullanılan iki ısıtılmış silindirden oluşur. Yüksek düzeyde ısı ve basınç kullanılarak, toz halindeki toner parçacıkları eritilir ve kâğıdın dokusu ile güçlü bir bağ oluşturur.
Atık kutusu (Waste toner bottle): Atık kutusu, yazdırma işlemi sırasında kullanılmayan fazla toneri toplamak için kullanılır. Fazla toner bu haznede birikir. Atık kutusu, belirli aralıklar ile temizlenmelidir.
Lazer yazıcıların çalışma stilleri şu şekildedir;
- Lazer yazıcı, pozitif ve negatif elektrik yükü üretir. Elektrik üretme işlemi corona wire olarak da bilinen korona telinin ısınmasıyla gerçekleşir.
- Korona teli, cihazın içerisinde yer alan tambura pozitif yük göndererek statik yük iletimini sağlar.
- Lazer yazıcıda bulunan elektronik devre sayesinde baskısı alınacak görüntü lazer ışınına dönüştürülür.
- Drum, baskı esnasında dönmeye başlar.
- Lazer ışını, bir aynadan drum üzerine yansır ve görüntünün şeklinde negatif yük oluşturarak görüntüyü tambur üzerine çeker.
- Yazıcıya giren kâğıt, negatif yüklenir.
- Kâğıt tamburdan geçerken, kâğıdın negatif yükü, pozitif yüklü tamburdan toneri çeker. Ardından toner kelimenin tam anlamıyla kâğıdın üzerine oturur.
- Negatif yüke sahip olan kâğıt, nötrlenir ve baskı kalıcı hale gelir.
Lazer Yazıcıların Avantajları Nelerdir?
Lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha hızlı baskı alma imkânı sunar. Bu sebepten dolayı ofislerde ağırlıklı olarak lazer yazıcılar tercih edilmektedir.
Lazer ışınları, sabit çapa sahip oldukları için toner israfı oldukça düşüktür. Kullanım senaryolarına göre değişiklik gösterse de lazer yazıcılar genel anlamda kartuşlu yazıcılara göre düşük baskı maliyetlerine sahiptir.
Mürekkep kartuşlu yazıcılara göre göre yüksek fiyatlı olsalar da toner maliyeti mürekkep kartuşlu yazıcılara göre daha uygundur. Bununla birlikte, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda sıkça yaşanan mürekkep kuruma sorunu lazer yazıcılarda görülmemektedir.
Lazer yazıcılar kullanım senaryoları nedeniyle titiz testler ve daha sağlam malzemeler, daha az arıza ihtimali gibi avantajlara sahiptir. Mürekkep kartuşlu yazıcılarda daha fazla mekanik aksam bulunduğu için arıza riski yüksektir.
Mürekkep kartuşlu yazıcıların aksine, lazer yazıcılarda mürekkep kuruma süresi bulunmamaktadır. Kullanıcılar, baskı alındıktan hemen sonra çıktıya dokunabilir. Lazer yazıcılarda mürekkep yerine toner kullanıldığı için yazdırma sırasında kirlilik ortaya çıkmaz.
Lazer yazıcılar, mürekkep kartuşlu yazıcılara ve nokta vuruşlu yazıcılara göre oldukça sessiz çalışır. Tarama fonksiyonu haricinde lazer yazıcılarda yüksek gürültü oluşturacak herhangi bir aksam bulunmamaktadır.
Lazer Yazıcıların Dezavantajları Nelerdir?
Lazer yazıcılar, nokta vuruşlu ve mürekkep püskürtmeli yazıcılara göre daha yüksek fiyat etiketine sahiptir. Her ne kadar sürdürülebilirlik konusunda diğer yazıcıları geride bıraksa da lazer yazıcıların ilk maliyeti daha fazladır.
Orijinal toner fiyatları mürekkep kartuşlara oranla daha yüksektir. DCP Toner olarak satışa sunduğumuz A kalite muadil tonerler ile lazer yazıcı baskı başı maliyetinizi düşürebilirsiniz.
Lazer yazıcılar, drum başta olmak üzere birçok ağır parçaya sahip olduğu için mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha ağır ve hacimlidir. Bu nedenle, taşıma sorunu ortaya çıkmaktadır.
Lazer yazıcılar, tüm renklerin doğru kombinasyonunu oluşturma yeteneğine sahip olmadığı için yüksek kaliteli grafikler ve fotoğrafçılar için uygun değildir.
Lazer yazıcıların güç tüketimi, nokta vuruşlu ve mürekkep kartuşlu yazıcılara göre daha yüksektir. Lazer yazıcılar, ısı üreterek çalıştığı için elektrik maliyeti bakımından dezavantaja sahiptir.
Lazer yazıcıda kullanılan tonerler mürekkeplere oranla sağlığa daha fazla zarar vermektedir. Toner, solunabilen toz parçacıklarını kullanır ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle toz sızıntısı yapabilen sıradan muadil tonerlerden uzak durulmalıdır.
Düşük kaliteli kâğıt kullanıldığında lazer yazıcılarda kağıt sıkışma sorunu meydana gelebilir. eğer kartuş almak istiyorsanız, aşağıda yer alan kategorilerimizi inceleyebilirsiniz;
Orijinal Toner
Muadil Toner