Mürekkep püskürtmeli yazıcılar nasıl baskı yaparlar?

Yazar:
Tarih:

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar nasıl baskı yaparlar?

Birçok kullanıcı, günümüzde uygun fiyatlı olması nedeniyle Mürekkep Püskürtmeli (InkJet) yazıcıları tercih ediyor. Bu makalemizde Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Nedir? ve Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Nasıl Çalışır? sorularını yanıtlayacağız.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Nedir?

InkJet yazıcı olarak da bilinen mürekkep püskürtmeli yazıcılar, TV ve bilgisayar ekranlarının görüntüleri binlerce piksellik kümeler aracılığıyla işlemesine benzer şekilde binlerce küçük mürekkep damlasını kâğıda püskürterek görüntüler oluşturuyor.

Boyut avantajı nedeniyle ev tipi kullanıma uygun olan mürekkep püskürtmeli yazıcılar, fotoğraf baskısı gibi işlemleri de gerçekleştirebiliyor. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, lazer yazıcılarda olduğunun aksine siyah/beyaz ve renkli seçeneği olmadan hem renkli hem de siyah/beyaz çıktıları basabilen tek türde karşımıza çıkıyor.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar her ne kadar fiyat konusunda lazer yazıcılara göre avantajlı olsa da, sayfa başına mürekkep maliyeti fiyat/performans konusunda lazer yazıcıların gerisinde kalmasındaki en büyük nedenler arasında yer alıyor. Günlük ortalama 100 sayfa ve üzerinde çıktı alan kullanıcılar için lazer yazıcıların daha iyi bir seçenek olduğunu belirtmekte fayda var.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Nasıl Çalışır?

Yazdırma işlemi, mürekkep damlalarını bir alt tabaka üzerine iterek bir görüntü oluşturur. Yazdırılmakta olan görüntü, arabellekten yazıcıya gönderilir; silindirler, alt tabakayı yazıcının içinden çeker ve silindirin üstünde bulunan motor, baskı kafasını alt tabaka üzerinde ileri/geri iter. Mürekkep, bir hazneden veya kartuştan çekildikten sonra alt tabakaya inmeden önce yerinde kuruması için baskı kafasındaki uçlardan dışarıya atılır. (Baskı kafasındaki uç sayısı, cihaz tipine göre değişmektedir.)

Bir alt tabaka üzerine mürekkebi biriktirmek için kullanılan yönteme göre kategorize edilen iki ana mürekkep püskürtmeli baskı türü vardır. Mürekkep püskürtmeli baskıda sabit bir sıvı mürekkep akışı üretmek için tek nozullu bir yazıcı kafası kullanılmaktadır. Yazdırma esnasında oluşan akım, bir piezoelektrik kristal tarafından damlalara bölünür (piezoelektrik malzemeler, uygulanan bir mekanik kuvvete (basınç) yanıt olarak bir elektrik yükü üretir ve uygulanan bir elektrik alanına yanıt olarak bir mekanik gerinim oluşturarak çalışır). Bu damlalar, yazıcının elektronik kartı tarafından yönlendirilen elektrostatik saptırma plakaları tarafından alt tabaka üzerinde belirli bir yere inmek üzere saptırılır. Bazı damlalar, komşu damlalar arasındaki elektrostatik itmeyi önler ve plakalar tarafından saptırılmaz. Bunun yerine, bir toplama oluğuna düşerler ve yeniden kullanılmak üzere mürekkep haznesine geri gönderilirler. Mürekkep püskürtmeli baskı, ürünlerin ve ambalajların işaretlenmesi ve kodlanması için yaygın olarak kullanılır.

Drop On Demand (DOD) olarak bilinen mürekkep püskürtmeli baskı yöntemi, yalnızca ihtiyaç duyulduğu zaman ve yerde mürekkep damlası oluşturur ve biriktirir. Termal ve piezoelektrik olarak bilinen iki DOD mürekkep püskürtmeli baskı yöntemi vardır. Termal DOD yazdırma (bubblejet olarak da bilinir), bir termal yazıcı kafası kullanır ve ısıyı kullanarak mürekkep damlası oluşturur. Her biri bir ısıtma elemanı (genellikle bir direnç) içeren bir dizi küçük hazneden yapılmış mürekkep kartuşları gerektirir. Dirence, sıvı mürekkebin buharlaşmasını ve bir kabarcık oluşturmasını sağlamak için akım gönderilir. Balon genişledikçe, bu hazneden (veya bir sonraki hazneye ya da yazıcı kafasındaki nozülden) bir mürekkep damlası dışarı atılır. Daha sonra soğuyan ve patlayan balon, bu da bir vakum oluşturur. Balon ile birlikte oluşan basınç, kullanılan mürekkebi değiştirmek için hazneye mürekkebin çekilmesini sağlar. Bu DOD baskı yöntemi, ucuz bir baskı kafasıyla yapılmaktadır, ancak bu işlem için buharlaşmaya ve bir baloncuk oluşumuna imkân tanıyan daha pahalı baskı mürekkepleri gerekir.

Piezoelektrik DOD baskıda ise her püskürtme ucu için mürekkep haznesinin arkasında piezoelektrik malzemeye sahip bir yazıcı kafası kullanılıyor. İşlem sırasında piezoelektrik malzemeden, malzemenin deforme olmasına neden olan bir elektrik akımı geçiyor. Malzemenin şekli değiştikçe mürekkep haznesindeki alan küçülüyor ve mürekkebin yazıcı ucundan çıkması zorlaşıyor. Piezoelektrik malzeme orijinal şekline geri dönerek basın farkı oluşturarak hazneden dışarı atılan mürekkebi değiştirmek için mürekkep haznesinden mürekkebi çeker. Bu DOD baskı yönteminde daha ucuz mürekkep ve piezoelektrik malzeme içeren daha pahalı bir baskı kafası kullanılmaktadır.

Mürekkep püskürtmeli baskı, bir dijital baskı çeşidi olarak nitelendirilmektedir. Yazdırma işleminin başlayabilmesi için yazdırılmakta olan görüntü veya belgenin dijital dosya biçiminde olması gerekir. Bir Raster Image Processor (Raster Görüntü İşlemcisi), yazdırılmakta olan belgeyi veya görüntüyü bir raster görüntüye veya "bitmap" biçimine dönüştürür. Bu sayede belge veya görüntü bir piksel ızgarası (renk noktaları) ile temsil edilir. Bu bitmap daha sonra çıktı için yazıcıya gönderilir ve alt tabaka üzerinde ızgarayı (ve dolayısıyla görüntüyü) yeniden oluşturmak için mürekkep damlaları yönlendirilir (sürekli mürekkep püskürtmeli baskı) veya yerinde bırakılır (DOD baskı).

Tek bir pikselin doğru rengini yeniden oluşturmak için birden fazla mürekkep damlası gerekmektedir. Fotoğraf kalitesinde görüntüler için doğru bir renk derinliği oluşturmak adına noktaların katmanlaştırılması ve birleştirilmesi gerekebilir. Bu, yazıcının çözünürlüğünün yazdırılan görüntünün çözünürlüğünden daha yüksek olması gerektiği anlamına gelir; örneğin, 250 PPI (piksel/inç) çözünürlüklü bir görüntüyü yazdırmak için 1200 DPI çözünürlüğe sahip bir yazıcıya ihtiyacınız olabilir. Mürekkep püskürtmeli bir yazıcının üretebildiği çözünürlük, yazıcı kafasındaki püskürtme uçlarının sayısına ve üretilen noktaların boyutuna göre değişmektedir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, 50-60 mikron kadar küçük noktalar basabilir.

Çoğu masaüstü mürekkep püskürtmeli yazıcı, su, glikol ve bir renklendirici içeren sulu (veya su bazlı) sıvı mürekkepler ile çalışmaktadır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar için mürekkepler, renklendirici olarak pigmentler veya boyalarla yapılabilir. Pigmentli mürekkepler renklerini daha iyi tutma eğilimindedir ancak daha pahalıdır, boya mürekkepleri ise daha ucuzdur ve daha geniş ve tutarlı renk yelpazesi sunar. Boya mürekkeplerinin daha hızlı solduğunu belirtmekte fayda var. Masaüstü yazıcılar genellikle CMYK işlem renklerine sahip kartuşlara sahiptir. Yazıcılarda siyah genellikle ayrı bir kartuş olarak karşımıza çıkar. CMY renkleri ise ayrı veya tek bir kartuşta birleştirilmiş halde kullanıcılara sunulmaktadır. Ayrıca kartuşlar, belirli spot renklerle veya özel amaçlı mürekkeplerle (beyaz veya metalik mürekkepler gibi) üretilebilmektedir.

Mürekkepler su bazlı olduğundan su geçirmez değildir, yani özel mürekkepler kullanılmadıkça inkjet yazıcılar su geçirmez baskı yapmak için kullanılamaz. Sulu mürekkepler ayrıca bu mürekkeplerin yanlış yayılmasından veya kurumasından kaynaklanan akma, üzerini çizme, tüylenme, iğne deliği, bloke etme, kabarma, atlama ve akma gibi bir dizi sorun ile karşılaşmanıza sebep olabilir.

Baskı endüstrisinde kullanılan geniş formatlı yazıcılar gibi daha büyük ölçekli mürekkep püskürtmeli yazıcılar, solvent mürekkepler (su geçirmez ve solventin buharlaşmasıyla kuruyan pigment mürekkepler), UV mürekkepler (UV ışığına maruz kalarak kurur) veya süblimasyon boyaları kullanabilir.

Düşük maliyeti nedeniyle tercih edilen mürekkep püskürtmeli yazıcılar, canlı renkler ve ince ayrıntılar da dahil olmak üzere yüksek kaliteli çıktılar verebilir. Ancak, değiştirilmesi gereken sarf malzemeleri (kartuşlar ve yazıcı kafaları dahil), yazıcı kafası veya hazne içinde mürekkebin kurumasıyla ilgili sorunlar (genellikle yazdırma işlemi sırasında bir temizleme döngüsü gerektirir) ve yazdırma sorunları açısından maliyetli olabilirler.

Tanklı Yazıcı

Yıllardır kullanılan mürekkep kartuşlu inkjet yazıcıların yerini, mürekkep kuruması sorununu çözmeyi başaran tanklı yazıcılara bırakmaya başlamıştır. Tanklı yazıcılar ile ilgili detaylı yazımızı blogumuzda bulabileceksiniz. Kısaca mürekkepleri sıvı halde bir haznede depolayan, kartuşu içerisinde mürekkep ihtiyacı olduğu müddetçe sabit bağlı olan bir hortum bağlantısı sayesinde kartuşu sürekli mürekkep tankından besleyen yazıcı tiplerine tanklı yazıcılar denilmektedir. Belli bir süre ile çıktı almaya devam edildiğinde genellikle kuruma yapmazlar ve çıktı maliyetini oldukça düşük tutmanızı sağlarlar.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar için üretilen muadil kartuşların bazıları orijinal (OEM) kartuşların kalitesinde performans göstermektedir. Sıradan mürekkep kartuşu kullanmaktan kaçının. Kaliteli muadil mürekkep püskürtmeli yazıcı kartuşu satın almak için DCP Toner’de yer alan ürünlerimize göz atabilirsiniz.


Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

book Blog & Haberler

Alışveriş Sepetim

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı