Nokta vuruşlu yazıcılar, darbe (impact) teknolojisi ile çalışmaktadır. Bu makalemizde Nokta Vuruşlu Yazıcı Nedir? ve Nokta Vuruşlu Yazıcı Nasıl Çalışır? sorularını yanıtlayacağız.
Nokta vuruşlu yazıcılar, şerit adı verilen kartuşlar ile çalışıyor. Epson, Lexmark ve OKI gibi üreticilerden satın aldığınız cihazlarda muadil şerit kullanılabiliyor.
Nokta Vuruşlu Yazıcı Nedir?
1970’li yıllarda ortaya çıkan nokta vuruşlu yazıcılar, düşük maliyet ve çok yönlü kullanıma uygun olması nedeniyle uzun süre en çok tercih edilen modeller arasında yer aldı. 1990’lara kadar popülerliği süren nokta vuruşlu yazıcılar, günümüzde de birçok firma tarafından aktif olarak kullanılıyor. OKI nokta vuruşlu yazıcı modelleri, en çok tercih edilen yüksek kaliteli yazıcılar arasında yer alıyor.
Şerit yazıcı olarak da bilinen nokta vuruşlu yazıcılara muadil şerit takılabiliyor. Nokta vuruşlu yazıcılarda, baskı kafası diye tabir edilen bölümde 7-36 adet arasında iğne (pin) bulunuyor. 9 ve 24 iğneli baskı kafasına sahip yazıcılar, en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.
Nokta Vuruşlu Yazıcı Nasıl Çalışır?
Nokta vuruşlu yazıcılar, bir kağıt yaprağı üzerinde ileri/geri veya aşağı/yukarı hareket eden baskı kafasının yüzeye sürtmesiyle istenilen şekilleri oluşturuyor. Baskı daktilosunda kullanılan mekanizma ile benzerliğe sahip olan nokta vuruşlu yazıcılar, basit mekanizmaya sahiptir.
Nokta vuruşlu yazıcılarda yazdırma genişliği, yazdırma hızı, yazdırılabilecek kopya sayısı, yazdırma çözünürlüğü ve karakter sıklığı gibi birçok farklı seçenek bulunuyor. Örneğin bazı yazıcılar, 76mm ile 142mm arasında sürekli form kağıt desteklerken bu değer rolu kağıt genişliğinde 57,5mm ile 114mm’ye düşüyor. Bu yazıcılar, muadil kartuş ile kullanılabilmektedir.
Nokta vuruşlu yazıcıların karakter sıklığı CPI (Caracter Per Inch) ile ölçülüyor. Günümüzde üretilen yazıcılar, 10 ile 20 CPI değer aralığında kullanılabiliyor. Nokta vuruşlu yazıcılarda şerit yazma ömrü yazdırılacak karakter sayısı ile hesaplanıyor.
Yazdırma hızı, nokta vuruşlu yazıcılarda kullanılan kağıt özelliklerine göre değişmektedir. CPS (Saniye Başına Karakter) ile hesaplanan yazdırma hızı, üst seviye yazıcılarda 1.000’e ulaşabiliyor.
Nokta vuruşlu yazıcılar son derece güvenilirdir. Bu sebepten dolayı endüstriyel kullanımlarda sıkça karşımıza çıkan nokta vuruşlu yazıcılar, çıktının kalitesinden ziyade baskı doğruluğunun daha önemli olduğu durumlarda tercih edilir.
OKI nokta vuruşlu yazıcı modelleri, hem dayanıklı hem de gelişmiş özellik sunabildiği için kurumsal müşterilerin en çok tercih ettiği cihazlar arasında yer alıyor.
Nokta Vuruşlu Yazıcıların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Yazıcıların kullanım alanları, farklı ihtiyaçlara ve ortam koşullarına göre değişmektedir. Sizler için nokta vuruşlu yazıcıların diğer yazıcı türlerine göre avantajlarını ve dezavantajlarını listeledik.
Nokta vuruşlu yazıcıların avantajlarını sıralamak gerekirse;
- Sayfa başına düşük baskı maliyeti.
- Kolay tamir ve ucuz parça maliyeti.
- Mekanik ağırlıklı olduğu için diğer yazıcı türlerine göre yüksek dayanıklılık.
- Yeni modellerde USB, Bluetooth ve Ethernet gibi bağlantı imkanı
- Çok parçalı yazdırma imkanı.
- Karbon kopya ve karbonsuz kopya imkanı.
- Nokta vuruşlu yazıcılar, uzun süredir piyasada oldukları için kolaylıkla temin edilebilir.
- Rulo kağıt kullanımına olanak sağladığı için sürekli kağıt değiştirme sorununa sahip değildir.
- Yüksek sıcaklığa, darbeye ve kirliliğe karşı dayanıklı olduğu için endüstriyel ortamda kullanıma uygundur.
- Eski model nokta vuruşlu yazıcılara ek aparatlar ile Ethernet özelliği kazandırılabilir.
Nokta vuruşlu yazıcıların dezavantajlarını sıralamak gerekirse;
- Genel olarak diğer yazıcı türlerine oranla yavaş çıktı hızı.
- Mekanik aksamlardan dolayı gürültülü çalışma.
- Diğer yazıcı türlerine göre düşük baskı kalitesi.
- Sınırlı baskı rengi.
- İğneler kolayca bükülebildiği için yazıcı kafası arızası yaşanabilir.
- Nokta vuruşlu yazıcılar, bazı modeller hariç sürekli olarak 1 saatten fazla kullanıma uygun değildir.